Majandusaasta aruanne

Majandusaasta aruanne

Majandusaasta aruande eesmärk on anda tõest informatsiooni ettevõtte käekäigu kohta. Seda võib käsitleda kui ettevõtte maine kujundajat, mis annab soovijatele (aktsionäridele, osanikele, investoritele ja koostööpartneritele) vajalikku teavet otsuste langetamiseks.

Raamatupidamise aastaaruanne peab kajastama asjakohast ja tõepäraselt esitatud informatsiooni raamatupidamiskohustuslase finantsseisundi, majandustulemuste ja rahavoogude kohta. Aastaaruanne koosneb:

  • põhiaruannetest:
    • bilansist
    • kasumiaruandest
    • rahavoogude aruandest 
    • omakapitali muutuste aruandest
  • lisadest.

Majandusaasta aruande koostamine

Majandusaasta aruande teenus pakub terviklikku ja tõhusat viisi sinu ettevõtte aastaaruande koostamiseks. Annan endast parima, et sinu ettevõtte aastaaruanne oleks täpne ja kajastaks hetkeseisu.

  1. Alustan vajalike andmete kogumisega sinu ettevõtte finantsaruannetest. Näiteks: tulud ja kulud, bilansid, rahavoogude aruanded ja muud asjakohased dokumendid.
  2. Seejärel analüüsin andmeid, et teha kindlaks suundumused ja võimalikud probleemid. Samuti saan pakkuda üksikasjalikku analüüsi kliendi poolt spetsiaalselt vajatavate oluliste tulemusnäitajate kohta.
  3. Kui andmed on analüüsitud, koostan põhjaliku aruande. Samuti annan teada võimalikest  probleemidest, mille läbivaatamise käigus tuvastan.
  4. Oma finantsteadmiste ja -kogemuste põhjal saan anda ka nõu ja juhiseid, kuidas saad parandada oma ettevõtte tulemuslikkust. Saan anda ülevaate valdkondadest, millega võib-olla vaja tegeleda, näiteks tõhususe suurendamine või kulude vähendamine.
  5. Lõpuks saan anda nõu, kuidas parandada aruannet tulevaste aastate jaoks.

Kui oled juba minu klient, siis kogu aruande koostamise protsess on mõnevõrra kiirem, kuna sel juhul olen eelnevalt kursis ettevõtte käekäiguga. Ettevõtted, kes ei ole veel püsikliendid, ei pea muretsema: Sinu majandusaasta aruanne ei jää koostamata! 

Pakun võimalust tellida ka ainult majandusaasta aruande koostamine. 

Majandusaasta aruande hind

Alates dokumentatsiooni sisestamisest kuni aruande esitamiseni hind alates 45 eurot/aasta (lisandub käibemaks).

Miks valida minu teenused

Täpne ja kohusetundlik

Kvalifitseeritud

Kogenud ja kvalifitseeritud teenuse osutaja

Eetika

Eetiliste standardite järgimine ja kõrgeima taseme ausus

Tähelepanu detailidel

Kiire probleemide tuvastus ja lahenduste leidmine

Aeg ja täpsus

Raamatupidamises tagatud täpsus ja ajakohasus

Turvaline ja konfidentsiaalne

Raamatupidamisandmed on turvaliselt kaitstud

Kulutõhus

Teenusele tagatud parim hinna ja kvaliteedi suhe

Majandusaasta aruande KKK

Majandusaasta aruanne on kohustuslik kõigile Eesti tegutsevatele äriühingutele.

Ettevõtte majandusaasta pikkuseks on 12 kuud. Eeldusel, et ettevõtte majandusaasta on põhikirja järgi kalendriaasta ehk 01.01.–31.12.2022, on aruande esitamise tähtaeg äriregistrile 30.06.2023. Majandusaasta aruande võib esitada maksimaalselt 18 kalendrikuu kohta, kui ettevõtte asutamisest ei ole möödunud rohkem kui 18 kuud.

Mikroettevõtte lühendatud majandusaasta aruanne koosneb kahest põhiaruandest: lühike bilanss ja kasumiaruanne ning lisa. Mikroettevõte ei pea koostama tegevusaruannet.

Väikeettevõtte lühendatud majandusaasta aruanne koostatakse lähtuvalt Eesti finantsaruandluse standardist ning koosneb kahest põhiaruandest: bilanss ja kasumiaruanne ning lisad. Väikeettevõtja peab koostama ka tegevusaruande.

Keskmise suurusega ettevõte ja suurettevõte koostavad oma majandusaasta aruande täismahus ehk see koosneb:

  • tegevusaruandest
  • neljast põhiaruandest (bilanss, kasumiaruanne, rahavoogude aruanne ning omakapitali muutuste aruanne) 
  • lisadest.

Mittetulundusühingute ja sihtasutuste aruanne esitatakse samuti täismahus ja koosneb:

  • tegevusaruandest
  • neljast põhiaruandest (bilanss, kasumiaruanne, rahavoogude aruanne ning omakapitali muutuste aruanne) 
  • lisadest. 

Tegevusaruandes antakse ülevaade ettevõtte tegevusest ja asjaoludest, millel oli määrav tähtsus finantsseisundi ja majandustegevuse hindamisel, olulistest sündmustest majandusaastal ning eeldatavatest arengusuundadest järgmisel majandusaastal. Kindlasti ei tohi unustada kirja panemast ka seda, mis on teie põhitegevus, mis on kõrvaltegevused. Tegevusaruandes tuuakse välja põhilised finantsnäitajad.

Ehk siis kokkuvõtvalt on erineva suurusega ettevõtetele veidi erinevad reeglid aastaaruande ja tegevusaruande koostamiseks.

Jah, pakun võimalust koostada vaid majandusaasta aruanne ja igakuist raamatupidamisteenuse lepingut selleks olema ei pea.

Majandusaasta aruande allkirjastab allkirjastamise hetkel esindusõigust omav juhatuse liige.

E-äriregistri aruandluskeskkond on majandusaasta aruannete elektrooniliseks esitamiseks loodud lahendus, mida saab kasutada ID-kaardi või mobiilID-ga.

Aruandluskeskkonnas saab koostada põhiaruandeid ja lisasid, lisada täiendavaid lisasid ja dokumente, allkirjastada digitaalselt või välja printida ja allkirjastada paberil ning ka vandeaudiitoril on võimalik vandeaudiitori aruanne koostada ja kinnitada elektrooniliselt.

Raamatupidajana teen eelnevalt nimetatud toimingu sinu eest. 

  1. Kliendid, kelle raamatupidamine on jooksvalt minu hallata, nende puhul enne esitamist kontrollin aruanded üle, korrigeerin vajadusel ning siis esitan aruanded ja lisad Äriregistri keskkonnas. 
  2. Kliendid, kes soovivad tellida ainult majandusaasta aruannet minult, siis enne Äriregistrisse esitamist, esitab klient kogu majandusaastal toimunud tehingute dokumendid. 
  3. Raamatupidaja sisestab ja kontrollib ja vajadusel korrigeerib. 
  4. Pärast seda jõutakse raamatupidamise aruanneteni ning lõpuks esitatakse Äriregistrile majandusaasta aruande. 
  5. Kui aruanded ja lisad on esitatud, siis koostab tegevjuhtkond tegevusaruande, mille lisan ka Äriregistris majandusaasta aruandele juurde. 
  6. Peale seda saadan majandusaasta aruande tegevjuhtkonnale ülevaatamiseks. Ning siis lisab juhatus allkirja/allkirjad. 
  7. Peale majandusaasta aruande allkirjastamist tegevjuhtkonna poolt esitatakse see audiitorile (juhul kui audiitorkontrolli vajadus eksisteerib). 
  8. Tegevjuhtkond esitab majandusaasta aruande kasumi jaotamise ettepaneku ja audiitori arvamuse kõrgema juhtorgani liikmetele (näiteks äriühingu puhul nõukogule), kui selline organ on olemas. 
  9. Seejärel esitatakse majandusaasta aruanne omanikele, kes selle kinnitavad ning võtavad vastu kasumi jaotamise otsuse. Mittetulundusühingu ja sihtasutuse puhul kinnitab aruande nõukogu.